Protreptik som behandlingsform og ledelsesdisciplin


Ny antologi fra CCC – Udkommer forår 2022

Modtag et eksklusivt uddrag af Angsten som det fælles tredje. Af Lars Worning fra vores kommende antologi Protreptik som behandlingsform og ledelsesdisciplin. Skriv dig op til vores nyhedsbrev nedenfor

Antologien udkommer i efteråret 2021

Tilmeld

Hvad vil det sige at hele?

Når den filosofiske aktivitet kombineres med den psyko-terapeutiske praksis

Terapi-begrebet har historisk og begrebsligt set gennemgående altid henvist til en helbredende praksis, hvor det involverede menneske i helings-processen har fået det bedre, fået det godt, blevet rask, reddet, kort sagt er blevet hel igen. På tværs af ikke så få terapeutiske metoder tages der som regel afsæt i, af samme grund, at noget eller nogen er gået itu, gået i stykker, eller på anden vis er blevet betragtet og behandlet som (delvist) ødelagt; kort sagt, sjælens lidelse.

Og det er klart at spørgsmålet om hvad det vil sige at blive hel igen, og om man skal og kan blive og være hel som menneske, er blevet stillet ofte, både af psykologer, terapeuter og filosoffer, m.fl., der har interesseret sig for menneskelige behandlingsformer. Det interessante i forbindelse med inddragelsen af den filosofiske aktivitet i helbredelses-interessen sigter på, hvad ‘kærligheden til indsigt’ (jvf. Philo-sophia i en betydning) kan og måske endda skal bibringe i en sådan healings-proces.

Til at begynde med kan man driste sig til at anslå at både kærlighed og indsigt i sig selv kan være en genuin behandling af et traumatiseret menneske. Dernæst kan man, med andre ord, forestille sig, at selvsamme "venskab med erkendelsen” (jvf. Philo-sophia i en anden betydning), både er et godt sted at starte og en helende form for gennemgående fundamental metode i al terapeutisk praksis. Således synes selve erkendelsesinteressen at være den næring og drivkraft i helbredelses-processen, der kan drive forløsning, forsoning, accept og frelse frem, og i sidste ende muliggøre at en tilgivelse kan finde sted.

Vil du høre mere om vores uddannelse til PSYKOLOGISK FILOSOFISK PSYKOTERAPEAUT?

Læs mere

Protreptik

Vi har i CCC altid været optaget af Protreptikken, dvs. den filosofiske samtalekunst, der formår at få os mennesker til at komme i kontakt med det væsentlige i os selv og i det gældende fællesskab. Det gælder for alle i CCC, at vi er trænet godt op i den protreptiske dialogform, fordi vi mener, at den er ligeså vigtig som alle de psykologiske coaching-metoder, som vi behersker.

Læs mere protreptik